Careva balerina / Sharp, Adrienne

adrijen sarpCareva balerina / Sharp, Adrienne

Vrsta građe – roman ; odrasli, opća (lijepa književnost)
Izdavanje i proizvodnja – Beograd : Alnari, 2011
Jezik – srpski
ISBN – 978-86-7710-600-3
COBISS.BH-ID – 185054988

“Careva balerina” u fondovima Biblioteke Sarajeva!!

Sadržaj:

“U izgnanstvu u Parizu, malena stogodišnjakinja Matilda Kšesinska počinje da zapisuje svoja sjećanja, prije nego što sve ono za šta je živjela bude zauvijek zaboravljeno. Mnogo godina ranije, Matilda je bila ambiciozna, zavodljiva prima-balerina Carskog baleta u Sankt Peterburgu. Sada se prisjeća svog burnog života i još pamti svaki baletski pokret, svaku avanturu.
Matilda ispreda priču o jednom izgubljenom svijetu: o vremenu kada je ruski dvor bio neraskidivo povezan sa teatrom. Prije revolucije, Kšesinska je bila najtalentiranija i najpoznatija balerina svoje generacije, a već je u sedamnaestoj godini postala zvijezda. Tada upoznaje i carevića Nikolaja Romanova i s njim se upušta u ljubavnu vezu. Međutim, ova veza nije mogla da opstane. Naslijedivši prijesto, Nikolaj je bio primoran da se odrekne svoje ljubavnice, a Matilda je utjehu potražila u naručju njegovih rođaka dvojice velikih knezova sa kojima se upušta u opasan ljubavni trougao. Međutim, pošto carica Aleksandra nikako nije mogla da rodi sina, car se ponovo vraća svojoj nekadašnjoj ljubavi.
Dok Rusija, u kojoj živi trećina svjetskog stanovništva, lagano klizi u haos, Matildina privrženost carskoj porodici naći će se pred iskušenjem kakvo nije mogla ni da zamisli.
” (knjiga.ba)

Objavi ovu vijest na svom profilu