Kad knjige idu u karantin: U posjeti Biblioteci Sarajevo u vrijeme korone

Piše: I.S.
Foto: Radio Sarajevo

Kažu da je soba bez knjiga kao čovjek bez duše. Zato je sarajevska biblioteka, već na prvi pogled, bogata vrijednim ljudima i različitim naslovima knjiga koji godinama privlače građane.

To i ne čudi, jer posebno u vrijeme pandemije koronavirusa, poseban je užitak osamiti se u omiljeni dio doma, te, barem nakratko, pobjeći iz svakodnevnice.

Amela Dželilović Malešević, voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga Biblioteke Sarajevo za Radiosarajevo.ba govorila o tome šta se promijenilo u ovoj ustanovi tokom korone, ali i koje knjige su, prema njihovim zapažanjima i podacima, bile posebno zanimljive čitaocima.

“Nije se puno promijenilo, osim što smo prilagodili svoj rad u smislu da pratimo sve preporuke koje prate i ostale institucije kulture i umjetnosti. To su preporučena distanca, nošenje maski i što kraće zadržavanje korisnika u prostorijama. Naravno, to ne umanjuje kvalitet rada niti komunikaciju između korisnika i bibliotekara“, rekla je Dželilović Malešević.

Građani i dalje imaju želju doći po knjigu, izabrati zanimljiv naslov.

“Kada je u pitanju literatura, podjednako se sve čita kao ranije. Izdvojila bih da se nešto više čita psihologija, knjige iz samopomoći, te literatura u smislu kako provoditi kvalitetno slobodno vrijeme, kao i one iz područja psihologije, posebno vezano za odgoj djece“, navodi Dželilović Malešević.

Korisnici traže raznoliku literaturu.

Predstavnica sarajevske biblioteke pojasnila je i tzv. karantin za knjige.

“Korisnici dolaze redovno, zadržavaju se kraće i imaju konkretne zahtjeve. Nije se previše promijenio rad, samo je prilagođen malo. Knjige se zadržavaju u tzv. bibliotečkom karantinu nakon vraćanja. Po uzoru na ostale biblioteke, praksa je takva da se knjige koje su bile na čitanju, zadrže 72 sata i nakon toga se dezinfikuju i ponovo vraćaju na police, kada su sigurne za korištenje”, kaže Dželilović Malešević.

U sklopu biblioteke u Sarajevu, postoji 16 odjeljenja i dvije specijalne čitaonice, tako da je fond, kako ona navodi, zaista raznolik.

U biblioteku jednako dolaze djeca, učenici, đaci, ali i građani starije životne dobi. Pravila nema, ali postoje mnoge pogodnosti za sve članove.

“Godišnja članarina iznosi 15 KM i važi 356 dana. Članarina za Američki kutak, čiji fond je isključivo na engleskom jeziku, je besplatna. Imamo i saradnju sa općinom Centar, gdje se besplatno mogu učlaniti građani u dobu od 15 do 30 godina sa područja ove općine.Dovoljno je da donesu dokument koji potvrđuju da žive u ovoj općini“, kaže Dželilović Malešević.

Učlanjenjem u bilo koje odjeljenje stiče se pravo korištenja cjelokupnog fonda biblioteke.

Izvor: radiosarajevo.ba

Objavi ovu vijest na svom profilu