Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Književni korner u “Maku” – gost Ahmed Burić

“Pisanje me zanima samo onoliko koliko mi treba da se ispriča dobra priča. Pisanje radi pisanja me ne zanima.” – Ahmed Burić
Grad je bio prepun dešavanja, a jedno od dešavanja dogodilo se u Multimedijalnom centru MAK gdje smo ugostili pjesnika, prozaistu, prevodioca, novinara i blues mzičara Ahmeda Burića. Događaj je započet uvodnim riječima moderatora Gorana Vrhunca, koji je pročitao kratku biografiju autora, nakon kojih je otvoreno prvo pitanje: Kako je sve počelo, od prvog stiha, pjesme do nekoliko knjiga? Odgovor smo potražili u rock and rollu i osamdesetim godinama prošlog vijeka.
Sa Ahmedom smo razgovarali i o svim mogućim aktuelnim temama u društvu, politici i kulturi. Na pitanje moderatora “Gdje je nestala kritika?” Ahmed je poentirao odgovorom: …da je za nju potrebna produkcija.
Dotakli smo se i bluesa i spoken word albuma Sin pustinje koji je snimio u saradnji sa Damirom Imamovićem. Spoken word album je blues koji Ahmed živi i odgovor na autotune koji je sveprisutan na muzičkoj sceni. Album je predstavljen u nekoliko gradova regiona i fantastično je primljen.
U pauzama između razgovora imali smo prilike preslušati dvije numere sa albuma i pogledati njihove spotove.
Bio je ovo 26. Književni korner i realiziran je u saradnji sa JU Biblioteka Sarajevo i P.E.N. centrom u BiH u sklopu manifestacije Dani Kantona Sarajevo.