Međunarodni aerodrom Sarajevo i JU Biblioteka Sarajeva promiču kulturu čitanja

Izvor: Avaz

Na zadovoljstvo brojnih putnika JU Biblioteka Sarajeva još je jednom dopunila fond Bookcrossing punktova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo sa zanimljivim naslovima na odlazećim gate-ovima. Među knjigama su neki od najpopularnijih naslova, poput serijala Harry Potter, romani Dan Browna i brojne druge.

– Kako bi obogatili ponudu za svoje putnike, ali i doprinijeli širenju kulture čitanja, knjige su u nekoliko navrata donirali i sami zaposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo – kazala je Sanja Arnaut Bagarić, portparol Sarajevskog aerodroma.

Podsjećamo da su Međunarodni aerodrom Sarajevo i JU Biblioteka Sarajeva prije godinu dana pokrenuli zajednički kulturni projekt – Bookcrossing, koji je već odavno popularan na aerodromima širom svijeta, a kako bi putnicima ponudili što bolju uslugu prilikom čekanja na let i doprinijeli promicanju kulture i na ovaj način.

Putnici, čekajući na svoj let mogu uživati čitajući knjige, ponijeti ih sa sobom u zrakoplov, te potom ostaviti na nekom drugom Bookcrossing punktu, na bilo kojem drugom aerodromu u svijetu. Putnici također ovdje mogu i ostavljati svoje knjige, odnosno knjige s drugih aerodroma.

Knjige su dostupne na više svjetskih jezika, na službenim jezicima u BiH, te su prilagođene svim uzrastima.

Ova “leteća knjižara” dio je globalnog projekta Bookcrossing -“Flying book” u koji se uključio Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao prvi takav aerodrom u BiH, a s krajnjim ciljem širenja kulture čitanja. Osnova bookcrossinga je uvjerenje da bi knjiga trebala biti slobodna, a ne zatočena na polici gdje je dostupna samo rijetkima.

Objavi ovu vijest na svom profilu