Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

OFF Škola filma u Američkom kutku

Veliko nam je zadovoljstvo i velika čast što smo bili dio ovogodišnjeg Omladinskog festivala.

Američki kutak Sarajevo je u saradnji sa Omladinskim filmskim festivalom ove godine organizovao OFF Školu filma na kojoj su imali priliku učestvovati svi zainteresovani u dobi 17-24 godine, sa prostora Bosne i Hercegovine.

Tokom pritekla dva mjeseca u prostorijama Američkog kutka održavale su se intenzivna predavanja i radionice.

Polaznici i polaznice OFF škole filma imali su priliku da uče o filmskoj industriji, novim medijima, produkciji i detaljno su prošli sve bitne segmente proizvodnje audio-vizuelnog sadržaja.

Nakon uvodnih predavanja uslijedile su PITCH prezentacije na kojima su mladi mogli predstaviti svoje priče a kao ovogodišnju temu izabrali smo mentalno zdravlje- temu kojom se zaista na svaki način trebamo baviti, naročito u radu sa adolescentima.

U predprodukcijskoj fazi polaznici i polaznice razvijali su i oblikovali svoje ideje za kratkometražne filmove poboljšavajući originalnost i tematsku snagu priča, uvijek imajući na umu izvodljivost u smislu produkcije. Zajedno smo analizirali scenarije, birali kadrove, kreirali Moodboard i Storyboard priča, a onda smo pristupili organizovanju audicije i biranju aktera te i samom snimanju- najinteresantnijoj fazi pravljenja filma. Prostorije Američkog kutka par dana bile su pretvorene u filmski set a polaznice i polaznici su okusili i čari rada na terenu obilazeći i snimajući kadrove i na nekim drugim lokacijama. Tokom trajanja same OFF Škole filma- polaznici i polaznice su imali prilku da budu dio samog Festivala te osim što su prisustvovali projekcijama filmova, svečanom otvaranju i zatvaranju festivala, OFF Talsk sesijama- imali su priliku upoznati se i učiti od  istaknutih regionalnih filmskih autora, producenatai,snimatelja i glumaca.

Sigurni smo da im je ovo iskustvo bilo nezaboravno te da su tokom ova dva mjeseca usvojili mnoga znanja i vještine koje će im omogućiti daljnji rast i razvoj u svakom smislu.

Nama preostaje da čekamo da se završi potprodukcijska faza, koja slijedi, i da vidimo kako će na kraju izgledati rezultati njihovog rada.