Skip to content Skip to footer

U mirnom naselju u Istanbulu živi jedna pametna i radoznala djevojčica. Voli čitati knjige, slušati muziku, gledati filmove, slikati, igrati se loptom, preskakati konopac te praviti čokoladne kolačiće… I silno maštati. To su stvari koje voli… Ali postoji nešto što nikako, ama baš nikako ne voli: svoje ime!!! Ni jedno drugo ime na svijetu ne čini joj se toliko groznim kao njeno vlastito, zbog kojeg je školski drugovi redovno ismijavaju i zadirkuju. Njeno ime je ni manje ni više nego: Pelargonija. Jednoga dana u školskoj biblioteci među policama pronalazi mali neobičan globus. Jeste li spremni prepustiti se nevjerovatnoj pustolovini koja Pelargoniju vodi do Lepribae – Zemlje legendi, priča i bajki?  

Mario je dječak koji ide u VIII-a razred u Zagrebu. Njihova razrednica, Veronika Martić (zvana Perla) nastavnica je geografije i stroga je, ukočena i dosadna. Radnja počinje dan prije maturalca u Dubrovnik. Hrvoje cijelo vrijeme zove Marija na telefon i ispituje ga gluposti. Krenuli su sutra rano ujutro i cijelim putem pjevali i zabavljali se. S njima je išao i nastavnik tjelesnog Zvonko Stativa u kojeg je zaljubljena Ana koju obožavaju svi dječaci u razredu.

Biti dijete ponekad je velika gnjavaža, a niko to ne shvata bolje od Grega Heffleya, koji se obreo u višoj osnovnoj školi gdje žgoljavi klinci dijele hodnike sa starijim, zločestijim učenicima koji se već uveliko briju. U Dnevniku jednog smotanka, autor i ilustrator Jeff Kinney upoznaje nas s jednim neočekivanim junakom. Kako Greg kaže u svom dnevniku: Ne očekujte od mene Dragi dnevniče ovo i Dragi dnevniče ono. Na svu sreću, ono što Greg kaže da neće uraditi i ono što na kraju zaista uradi, dvije su potpuno različite stvari.

Putovanje Plave strijele je fantastična priča o putovanju lutaka iz prodavaonice jedne stare gospođe. Dječak Francesco je jako želio vlak, toliko jako da je svaki dan stajao ispred Befanine prodavaonice i promatrao vlak i ostale lutke u izlogu. Igračke su bile ganute Francescovom tugom, pa su odlučile napustiti svoju gospodaricu Befanu i usrećiti ga.

“Rijeka djetinjstva” se doživljava kao pjesnikov lični emotivni oslonac, potvrda za sve ono što jeste, jer kroz cijelo njegovo duhovno biće teče “tiha rijeka djetinjstva”. Uostalom, kao i kod većine ljudi. Ona je okosnica ove knjige i daje joj ton i atmosferu, mada je tematski okvir mnogo širi nego što se to naslovom nagovještava.

Pjesme koje će najviše privući pažnju mladih čitalaca su svakako one u kojima se govori o nagovještajima ljubavi. To su pjesme gdje se riječ ljubav ne spominje, jer je to osjećanje tek probuđeno, ima samo neke nejasne oblike koje će tek kasnije otkriti.

Kraljević i prosjak nesumnjivo je jedan od najljepših dječjih povijesnih romana. Glavni su likovi dječaci, a sam zaplet i kasniji rasplet radnje sasvim je u skladu s poetikom dječje književnosti: nevjerojatan, ali ne i nemoguć: zamršen, ali ne i nepregledan te, što je najvažnije, napet i uzbudljiv. Twain je u ovome romanu umješnošću pravoga maestra rekonstruirao atmosferu Engleske iz 16. st., koju obilježava kraj vladavine engleskoga kralja Henrika VIII. i početak kraljevanja njegova sina kralja Edwarda VI. Zahvaljujući Twainovu talentu, roman Kraljević i prosjak zabavan je, akcijski dječji roman, a ujedno i vrstan portret jedne epohe. Metodička obrada Ane Mesić te iscrpan pogovor o stvaralaštvu Marka Twaina pomoći će učenicima da upoznaju jednoga od najvećih američkih pisaca za djecu, a dvadeset fotografija Marka Twaina i pedesetak ilustracija Damira Brčića knjizi daju posebnu draž.