Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Službena posjeta Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Knjižnici grada Zagreba

 

Na poziv kolega iz Hrvatske predstavnici Biblioteke Sarajeva direktorica Merima Lendo, voditeljica službe za rad sa korisnicima Amela Đelilović-Malešević i voditelj službe za informacijsku djelatnost i digitalizaciju Narcis Saračević, posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu i Knjižnice grada Zagreba. Službena posjeta je ujedno bila i prilika za razmjenu iskustava i povezivanje bibliotekara ovih ustanova kao i za jačanje međunarodne profesionalne i kulturne saradnje.

 

Pomoćnica ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice za nacionalnu djelatnost i voditeljica NSK-ovog dijela projekta “e-Kultura, Digitalizacija kulturne baštine” Sofija Klarin Zadravec, rukovoditeljica Odjela korisničkih službi Dorja Mučnjak, koordinator Informacijskog centra Ivo Tokić i stručni saradnici iz Informacijskog centra predstavili su dosadašnji rad i planove budućeg razvoja najveće hrvatske biblioteke.  Upriličili su obilazak i posebnih zbirki građe NSK u kojima se kao na primjer u Zbirci rukopisa i starih knjiga pored ostalog čuva i prva štampana hrvatska knjiga “Misal po zakonu rimskog dvora” iz 1483. godine, kao i druga najvažnija djela hrvatske književnosti ali i kulturna djela i rukopisi iz zemalja srednje i jugoistočne Evrope o čemu je govorio diplomirani knjižničar Ivan Kapec. Knjižničarska savjetnica za razvoj digitalne knjižnice Renata Petrušić je predstavila zbirke uključene u Digitalnu knjižnicu koja okuplja digitalnu i digitaliziranu građu, čime se čuva od propadanja stara i rijetka građa, a ujedno povećava njena dostupnost.

 

U Knjižnici grada Zagreba razgovarano je o iskustvima u radu i izazovima pred kojima se nalaze današnje biblioteke a predstavljen je i trenutno najvažniji strateški projekt ove ustanove – izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice. Naši domaćini, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić, koordinatorica Informativno-posudbenog odjela Ivana Faletar Horvatić, Andrea Šušnjar s Glazbenog odjela te Janja Maras, stručna suradnica za marketing, odnose s javnošću i međunarodnu suradnju, prezentirali su historijat Gradske knjižnice, predstavili rad svih bibliotečkih odjeljenja te upriličili obilazak Centralne zgrade KGZ Starčevićevog doma.

 

Službena posjeta Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Knjižnici grada Zagreba predstavljala je izuzetno značajan korak u uspostavljanju saradnje između Biblioteke Sarajeva i najvećih biblioteka u Hrvatskoj. Dogovorena je i uzvratna posjeta i buduća saradnja koja će biti vrijedna smjernica posebno u segmentu koji se odnosi na primjenu iskustava rada, novih tokova i evropskih standarda biblioteka u zemljama Evropske unije.

 

Ovo je ujedno bila i prilika za prisustvo na Međunarodnom sajmu knjiga Interliber na kojem je ove godine predstavljeno više od 300 izlagača iz 13 zemalja.