Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Srijeda u Američkom kutku Sarajevo

Srijeda, 25. maj 2022. godine bio je svojevrstan izazov za srednje škole u našem gradu (dojave o postavljenim eksplozivnim napravama). Ipak, nas to nije spriječilo da održimo planirane aktivnosti u Američkom kutku Sarajevo koje su unaprijed dogovorene.

Prvo druženje počelo je u 10.00 kada smo se družili sa učenicima i učenicama Prve Gimnazije Sarajevo i njihovim profesoricama.

Razgovarali smo o izazovima obrazovnog sistema i načinima na koje sami možemo da se s njima izborimo.

U narednom periodu intenzivirat ćemo druženja sa učenicima  jer će u Američkom kutku raditi projekat iz predmeta Hemija u okviru kojeg će izrađivati 3D modele molekula i printati ih na 3D printeru. Prezentacije će biti na engleskom jeziku tako da projekat objedinjuje STEAM i konverzacijski engleski te vještine javnog govorništva i prezentiranja.

Aktivnosti smo nastavili sa učenicima i učenicama Srednja Medicinska škola Jezero Sarajevo tokom radionice o Socijalnim mrežama koju smo organizirali u saradnji sa našom ekipom iz EducationUSA BiH i savjetnicom Aleksandrom Popović.

Sa Aleksandrom, savjetnicom u EducationUSA, razgovarali su o tome šta znači odgovorno ponašanje na socijalnim mrežama, koja je njihova uloga tokom školovanja i kako ih iskoristiti u najboljem smislu. Savjetnica ih je upoznala i sa programima obrazovanja u USA, načinima apliciranja i stipendiranja.

Učenici su u Kutak stigli u pratnji školske bibliotekarke te se razgovaralo i o ulozi (i važnosti!) biblioteka u obrazovnom procesu. Biblioteke nisu samo mjesta na kojima možemo da posudimo knjige. Ne zanemarujući svoju osnovnu funkciju – to bi trebala biti mjesta u kojima će mladi rado provoditi vrijeme. Biblioteka kao mjesto susreta, kao sigurna luka, kao bijeg od školskih obaveza i utočište je ono što njima treba.