Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Besplatna godišnja članarina u JU Biblioteka Sarajeva za stanovnike općine Centar

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas ugovor sa direktoricom Javne ustanove „Biblioteka Sarajeva Merimom Lendo na osnovu kojeg se iz budžeta ove lokalne zajednice izdvajaju finansijska sredstva u iznosu od 20.000 maraka u svrhu finansiranja članarina za sve dobne skupine građana.

Ugovor je potpisan u Centralnom odjeljenju u Mis Irbinoj ulici, a potpisivanju su u ime Općine Centar prisustvovali i dopredsjedavajuće Općinskog vijeća Sara Arslanagić i Marijana Podrug-Arapović, vijećnici Biljana Lazarević i Hidajet Porić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Načelnik Mandić je naglasio da na ovaj način Općina Centar želi svim građanima omogućiti besplatno članstvo u Javnoj ustanovi „Biblioteka Sarajeva“ kako bi što kvalitetnije provodili svoje slobodno vrijeme.

Općina Centar realizuje brojne projekte, ali ovaj ima izuzetan značaj jer na ovaj način održavamo kulturu čitanja knjiga, naročito kod mladih. Svi naši sugrađani sa područja općine Centar imaju mogućnost da se besplatno učlane u Biblioteku Sarajeva. Ovo je nastavak uspješne saradnje sa Javnom ustanovom Biblioteka Sarajeva, a Općina Centar će i dalje nastaviti da podržava rad biblioteke, istakao je načelnik Mandić.

Direktorica Lendo se zahvalila na kontinuiranoj podršci Općine Centar.

Ovaj projekat je veoma važan kako za mlade sa područja ove lokalne zajednice, tako i za ostale sugrađane, a interesovanje je izuzetno veliko. Općina Centar je prva započela ovakvu praksu, koju su kasnije usvojile i druge gradske općine. Zainteresirani sugrađni mogu izvršiti upis na svim pozajmnim odjeljenjima, od ukupno 17 odjeljenja koja su disperzirana na području Kantona Sarajevo i koristiti svu dostupnu građu. Još jednom se iskreno zahvaljujemo na saradnji i podršci Općine Centar, naglasila je direktorica Lendo.

Sistem učlanjenja ili obnove članstva je jednostavan. Uz predočenje identifikacionog dokumenta kao dokaza mjesta stanovanja, ovaj proces se može završiti u bilo kojem odjeljenju JU Biblioteka Sarajeva.

Izvor: Općina Centar Sarajevo