Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biblioteka Sarajeva otvorila novo pozajmno odjeljenje – Europe House

Biblioteka Sarajeva otvorila je novo pozajmno odjeljenje koje predstavlja još jednu uspješnu saradnju između EU u BiH i lokalnih institucija na osnaživanju kulture i umjetnosti i omogućavanju građanima da uživaju i budu inspirisani pisanom riječju.

Želimo stvoriti ne samo prostor za tradicionalne bibliotečke usluge, već i mjesto ugodnog druženja i susreta, tzv. “treću kuću” otvorenu svima. Očekujemo da će naše aktivnosti poput kulturnih događanja, javnih tribina i obrazovnih programa, ispuniti različite potrebe zajednice i doprinijeti stvaranju kvalitetnih javnih prostora. Vjerujemo da će Biblioteka Sarajeva, otvaranjem ovog pozajmnog odjeljenja Europe House, biti ključna u prezentiranju i afirmaciji bogate bh. kulturne baštine kako kod nas, tako i u svijetu. Nastavit ćemo promovirati kulturne vrijednosti, sudjelovati u očuvanju kulturne baštine BiH kao dijela evropske baštine te doprinositi promociji bh. kulture na međunarodnoj razini – rekla je Merima Lendo, direktorica Biblioteke Sarajeva.

 

Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije Ureda EU u BiH je podvukao značaj kulture za Evropsku uniju

Naš cilj je da Europe House bude istinski dom jer šta je dom bez knjiga? Knjige i biblioteke su u srcu naše kulture i znanja. Od svog osnivanja kao mirovnog projekta, Evropska unija nastoji povezati različite ljude, a kultura je ključni pokretač ovog procesa. Bosna i Hercegovina je nedvojbeno dio evropskog kulturnog naslijeđa. Zadovoljstvo je graditi nešto novo u srcu Sarajeva  i rado pozivamo građane da posjete Europe House i učestvuju u prilikama koje nudimo, rekao je Koenig.

 

Ispred Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Aida Osmančević, zahvalila je partnerima na uspješnoj saradnji, podsjetivši na značaj biblioteka u promociji kulture, zajedništva, umjetnosti i zajedničkih vrijednosti.

 

Naša misija je osigurati pristup bibliotečkoj građi, ali i organizirati kulturne, umjetničke, obrazovne, informativne i druge događaje kako bismo promovirali vrijednosti Evropske unije u našem gradu.