Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Galerija Novi Grad – Izložba plakata Sarajevo Winter Festival 1984-2023.

U Galeriji Novi Grad otvorena je izložba plakata „Sarajevo Winter Festival 1984-2023“. Organizator izložbe je JU Biblioteka Sarajeva, a autori izložbe su Esma Bajraktarević-Rožman i Midhad Kurtović. Izložbu su otvorili direktor Međunarodnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima“ Ibrahim Spahić i direktorica Biblioteke Sarajevo Merima Lendo.  Posjetitelji će izložbu moći pogledati do 19. februara 2023. godine.

Međunarodni festival Sarajevo “Sarajevska zima“ naredne godine obilježava 40. godinu kontinuiranog postojanja. U posljednje četiri decenije kroz stotine različitih programa ovaj Festival dao je veliki doprinos razvoju i popularizaciji kulturne i umjetničke scene grada Sarajeva.

Izloženi plakati su dio kolekcije Zavičajne zbirke JU Biblioteka Sarajeva. Autori izložbe odlučili su se za originalne plakate a ne za digitalne ili štampane kopije, uvjereni da će na taj način potaknuti veće zanimanje kod posjetitelja. Autori plakata izloženih u Galeriji Novi Grad su brojni renomirani likovni umjetnici koji su u posljednje četiri decenije sarađivali sa Međunarodnim festivalom Sarajevo „Sarajevska zima“. Biblioteka Sarajeva u svojoj zbirci nažalost još uvijek nema cjelovitu kolekciju plakata „Sarajevske zime“ i to je jedini razlog zašto su radovi pojedinih značajnih grafičkih dizajnera izostavljeni.

Prilikom otvaranja izložbe gospodin Spahić napravio je svojevrsnu rekapitulaciju historijata Festivala od njegovog osnivanja do danas i podsjetio prisutne na značaj koji kultura i umjetnost imaju za razvoj bosanskohercegovačkog društva.

Direktorica JU Biblioteka Sarajeva zahvalila se gospodinu Ibrahimu Spahiću na darovanim plakatima i predstavnicima Općine Novi Grad na ustupljenom galerijskom prostoru. Okupljene posjetitelje podsjetila je na ulogu i značaj koji Zavičajna zbirka Biblioteke Sarajeva ima u očuvanja kulturne baštine Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Posebno mi je zadovoljstvo i čast prisustvovati današnjem lijepom i vrijednom događaju te pozdraviti 39. izdanje Međunarodnog festivala Sarajevska zima, Festivala koji je kroz tradicionalne susrete umjetnika i građana iz cijelog svijeta postao neodvojiv dio života našeg grada i njegovih stanovnika.
Sarajevska zima je jedinstveni multimedijalni festival u svijetu koji se kontinuirano održava od 1984. godine.
Od samih početaka Festivala i tokom dugogodišnjeg postojanja, Biblioteka Sarajeva je bila dio festivalskog programa kroz različite aktivnosti: predstave, promocije knjiga, okrugle stolove, susrete s autorima, izložbe i umjetničke performanse.
Danas imamo priliku vidjeti mali dio vrijednog nasljeđa Festivala Sarajevske zime koje se nalazi u zavičajnoj zbirci Biblioteke Sarajeva.
Riječ je o originalnim plakatima nastalim u periodu 1984-2023. godina.
Ova izložbu posebnom čini prikaz kontinuiteta postojanja Festivala ali ona na indirektan način prikazuje i dugogodišnju saradanju Festivala Sarajevska zima i JUBiblioteke Sarajeva – rekla je direktorica Biblioteke Merima Lendo

 

« of 3 »