Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JU Biblioteka Sarajeva obilježila 75. godina rada

U Multimedijalnom centru Mak je u okviru Dana Kantona Sarajeva 9.5.2022. godine organiziran svečani skup povodom 75. godišnjice rada JU Biblioteka Sarajeva. Na obilježavanju su prisustvovali brojni gosti i zvanice iz kulturnog i javnog života koji su dugogodišnja podrška radu ove ustanove.

Direktorica Merima Lendo pozdravila je prisutne, čestitala 75. godišnjicu i u svome izlaganju osvrnula se na historijat Biblioteke Sarajeva rekavši, između ostalog, da se u posljednje vrijeme bibliotekarima postavlja pitanje opstanaka knjiga i biblioteka u eri elektronsko-informatičkih medija pa se nerijetko čini da niti jedna profesija poput bibliotečke nije u obavezi konstantno dokazivati svoju društvenu ulogu i opravdanost postojanja.

Prateći tehničko-tehnološki i informatički razvoj, ali i potrebe i zahtjeve korisnika, Biblioteka je proteklih godina postupno modificirala i transformirala svoje funkcije i servise i nastojala ih prilagoditi savremenim trendovima u bibliotečko-informacijskoj djelatnosti, čime su zadaci i funkcije postali mnogo složeniji i kompleksniji. Naravno, pri tome su na prvom mjestu potrebe, odnosno zahtjevi korisnika, naših građana – izjavila je direktorica Lendo.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, gosp. Samir Avdić istakao je da mu je posebno „zadovoljstvo odazvati se pozivu Javne ustanove Biblioteka Sarajeva za obilježavanje 75. godišnjice rada. Biblioteke, a posebno bibliotekari koji su vijekovima bili i ostali “misionari znanja”, u posljednje vrijeme možda imaju najzahtjevniju ulogu u kulturnom i obrazovnom segmentu, posebno u svjetlu ekspanzije novih tehnologija koji umnogome utiču na rad i nadgradnju bibliotečko-informacione djelatnosti uopće. Mi ispred Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta zalagat ćemo se da sve naše kulturne ustanove, a među njima i Biblioteka Sarajeva, prate i dosegnu moderne standarde u onom obimu i kapacitetu u kojem sigurno i zaslužuju.“

O Biblioteci je govorio i akademik, pisac Abdulah Sidran, prisjetivši se svojih prvih susreta sa bibliotekom i knjigama, o kojima je i danas „teški ovisnik, ali ih svakim danom doživljava na drugačije načine i ima prema njima različite odnose – od sadržajnog pa sve do onog taktilnog, gotovo erotskoga.“

Lejla Kodrić-Zaimović, profesorica na Foliozofskom fakultetu u Sarajevu – odsjek za komparativnu književnost i informacijske nauke, govorila je o Biblioteci Sarajeva kako je ona „decenijama mjesto obrazovanog i posvećenog bibliotečkog kadra – da nigdje drugdje nemamo toliku koncentraciju vrsnih profesionalaca, akademski obrazovanih u svojoj profesiji, ali i u humanističkim, društvenim i ostalim vrijednostima koje u bibliotekaru /-ki gotovo stidljivo obnavljaju sad već pomalo mitski humanistički model homo univerzalisa – makar danas znamo da je i informacijskim stručnjacima-bibliotekarima potrebno mukotrpno cjeloživotno obrazovanje da bi uspjeli odgovorili na sve zahtjevniju informacijsku službu današnjice“.

« of 24 »

Na kraju su uručene Zahvalnice radnicima Biblioteke Sarajeva: Ljubica Bakavić, Hatidža Demirović, Vaska Sotirov-Đukić i Melisa Bihorac na dosadašnjem zalaganju u JU Biblioteka Sarajeva i dugogodišnjem doprinosu razvoju i unapređenju bibliotečke djelatnosti; te Zahvalnica Samiru Avdiću, ministru kulture i sporta, Zahvalnica Općini Centar, Novo Sarajevo i Ilidža, Zahvalnica Gradskoj upravi Grada Sarajeva, Zahvalnica Udruženju „Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak“, kao i Zahvalnica najaktivnijem korisniku Erni Imamović.