Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Općina Centar: Mladi se i ove godine mogu besplatno učlaniti u JU “Biblioteka Sarajeva”

Načelnik Srđan Mandić i direktorica JU „Biblioteka Sarajeva“ Merima Lendo potpisali su Protokol koji podrazumijeva nastavak finansiranja besplatnog članstva u JU „Biblioteka Sarajeva“.

 

Navedeni projekat je pokrenut s ciljem povećanja broja čitalaca među mladima sa područja središnje gradske općine. Za realizaciju u 2022. godini Općina je izdvojila 10.000 KM.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći Općine, prošle godine pravo na besplatne članarine ostvarilo je 666 mladih osoba iz Centra, te je povećan broj članova u 16 bibliotečkih pozajmnih odjeljenja Javne ustanove „Biblioteka Sarajeva“.

Svjestan sam da smo okruženi različitim novim trendovima. Opština Centar realizuje brojne projekte, ali ovaj ima izuzetan značaj jer na ovaj način održavamo kulturu čitanja knjiga. I dalje ćemo podržavati rad biblioteke, istakao je načelnik Mandić.

Općina Centar je prva započela ovakvu praksu, koju su kasnije usvojile i druge gradske općine. Još jednom se iskreno zahvaljujemo na saradnji i podršci, naglasila je direktorica Lendo.

Sistem učlanjenja ili obnove članstva je veoma jednostavan. Uz predočenje lične karte ili CIPS-ove prijavnice kao dokaza mjesta stanovanja i starosne dobi od 15 do 35 godina ovaj proces se može obaviti u bilo kojem odjeljenju JU „Biblioteka Sarajeva“. Korisnici ove biblioteke imaju na raspolaganju bibliotečki fond sa više od 260.000 knjiga.

Potpisivanju protokola je prisustvovao i vijećnik Samir Fazlić.