Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 2022. u Biblioteci Sarajeva

JU Biblioteka Sarajeva obilježila je 𝑵𝒂𝒄𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒏𝒊 𝒅𝒂𝒏 𝒔𝒗𝒋𝒆𝒔𝒏𝒐𝒔𝒕𝒊 𝒐 𝒃𝒊𝒃𝒍𝒊𝒐𝒕𝒆𝒌𝒂𝒎𝒂 𝒖 𝑩𝒐𝒔𝒏𝒊 𝒊 𝑯𝒆𝒓𝒄𝒆𝒈𝒐𝒗𝒊𝒏𝒊 𝟐𝟎𝟐𝟐. uz prigodne programske aktivnosti u pozajmnim odjeljenjima.

U odjeljenju Hadžići priređen je program namijenjen učenicima 3. razreda osnovnih škola pod nazivom “Tkaonica priča“. U programu su učestvovali učenici O.Š. “Hadžići”, a program je realizirala bibliotekarka Halima Fišo.

U odjeljenju Radićeva održan je program pod nazivom “Biblioteka kuća slova – na tragu priči“, u kojoj su učestvovali članovi produženog boravka PlaySchool Sarajevo. Radionicu su organizirale bibliotekarke Suzana Dedić i Vesna Radojevic Čopra.

U Dječijoj kući je održana radionica “Kako putuje priča“. Tom prilikom je učenicima 5. razreda O.Š. “Kovačići” prezentiran put koji knjiga mora proći kako bi na kraju dospjela na police biblioteke. Radionicu je vodila bibliotekarka Jasmina Klico-Hasanagić.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini u odjeljenju Ćumurija održana je promocija romana “Čistačica” autorice Adisa Huseinbegović Muhasilović. Pored autorice o knjizi je govorila i recenzentica romana Jasmina Hodžić i bibliotekarka Binasa Saračević.

U Američkom kutku Biblioteke Sarajeva Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama obilježen je posjetom učenika i učenica Pete Gimnazije Sarajevo. Na druženju je bio i naš volonter John, srednjoškolac iz SAD, koji je putem YES Bosnia and Herzegovina programa došao u našu zemlju na studijsku razmjenu. Program je organizirala bibliotekarka Dalila Mirović.

Cilj 𝑵𝒂𝒄𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒏𝒐𝒈 𝒅𝒂𝒏𝒂 𝒔𝒗𝒋𝒆𝒔𝒏𝒐𝒔𝒕𝒊 𝒐 𝒃𝒊𝒃𝒍𝒊𝒐𝒕𝒆𝒌𝒂𝒎𝒂 𝒖 𝑩𝒐𝒔𝒏𝒊 𝒊 𝑯𝒆𝒓𝒄𝒆𝒈𝒐𝒗𝒊𝒏𝒊 𝟐𝟎𝟐𝟐. pod motom “Jedino što zaista morate znati je gdje se nalazi biblioteka” (Albert Einstein) bio je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne) – partneri iz Bosne i Hercegovine su 28. oktobra 2022. godine učestvovali u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.).

« of 15 »