Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Obilježavanje Black History Month u Američkom kutku Biblioteke Sarajeva

Protekle sedmice u našem odjeljenju Američki kutak Biblioteke Sarajeva organizovana je prezentacija za učenike i učenice srednjih škola. Prezentacija je upriličena povodom Black History Month ili Mjeseca Afroameričke kulture, koji se obilježava se tokom mjeseca Februara.

Učenici i učenice, koji su preko Kennedy-Lugar YES Abroad programa razmjene stigli u našu zemlju kako bi ovdje proveli jednu školsku godinu, pripremili su prezentaciju o ovom mjesecu u kojem se odaje počast Afroameričkoj kulturi i značajnim ličnostima iz njene historije. Upoznali su nas sa činjenicama o ovom mjesecu, načinima na koji se obilježava u njihovim školama, bibliotekama i porodicama. Razgovarali smo o Frederick Douglassu, Harriet Tubman, Dr. Martin Luther King Jr-u i Yaa Gyasi.

Učenici i učenice su iskoristili priliku da se upoznaju sa vršnjacima, da razmijene svoja iskustva i da razgovaraju o mnogim aktuelnim temama. Zahvaljujemo se American Councils for International Education Bosnia and Herzegovina na uvijek divnoj saradnji kao i učenicima/cama i osoblju Druge gimnazije i Srednje zubotehničke škole.