Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Obilježavanje sedmice Međunarodnog obrazovanja u Američkom kutku Biblioteke Sarajeva

U četvrtak, 18.11.2021. godine, u odjeljenju Američki kutak – Biblioteke Sarajeva, obilježena je sedmica međunarodnog obrazovanja International Education Week koja se održava od 15. do 19. novembra i tokom koje se ukazuje na prednosti međunarodnog obrazovanja i razmjene širom svijeta. Ova inicijativa u zajedničkoj organizaciji američkog State Departmenta i američkog Ministarstva obrazovanja dio je napora da se promovišu programi koji pripremaju Amerikance za globalno okruženje i privlače buduće lidere iz inostranstva da studiraju, uče i razmjenjuju svoja iskustva.

Ovom prilikom posjetili su nas učenici i učenice Srednje medicinske škole i Srednje škole metalskih zanimanja. Savjetnica za obrazovanje pri Education USA u Bosni i Hercegovini održala je interesantnu prezentaciju na temu Društvenih mreža i njihovoj ulozi u našem svakodnevnom životu kao i u njihovom značaju tokom našeg školovanja i budućem profesionalnom radu. Ponekad nismo ni svjesni koliko je bitan „digitalni otisak“ koji na njima ostavljamo i koliko ponekad može uticati na kreiranje slike o nama.

Gotovo svi američki univerziteti koriste društvene mreže kako bi promovisali svoj rad i svoje studente, podijelili informacije koje su relevantne budućim studentima a one ponekad igraju i veliku ulogu pri selekciji studenata koji apliciraju za prijem. Savjetnica za obrazovanje govorila im je i o mogućnostima studiranja u Sjedinjenim Američkim Državama, mogućnostima stipendiranja i svemu onome što im je potrebno ukoliko žele da apliciraju na neke od američkih univerziteta.

Za sve informacije o mogućnostima studiranja u SAD možete pronaći na Facebook stranici Education Usa BiH.