Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Općina Novo Sarajevo obezbijedila besplatno korištenje prostorija Biblioteci Sarajeva u ulici Paromlinska

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo potpisali su Ugovor o zakupu poslovnih prostorija za potrebe JU Biblioteka Sarajeva.

Ovim Ugovorom Općina Novo Sarajevo je Javnu ustanovu kao zakupca, oslobodila plaćanja zakupnine za obavljanje bibliotečke djelatnosti, a u skladu sa Odlukom Općinskog vijeća.

U svom obraćanju, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je kako je Općina od ranije upoznata sa teškim uslovima u kojima se nalazi pozajmno odjeljenje biblioteke u ulici Paromlinska i da su postojeći prostori bili neuslovni za držanje bibliotečke građe, te je iskazana potreba da se iznađe neki novi prostor adekvatniji za rad uposlenika i čuvanje knjiga.

Direktorica JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo iskazala je veliko zadovoljstvo zbog svih korisnika koji će od danas imati priliku koristiti jedno novoopremljeno i renovirano odjeljenje koje zadovoljava bibliotečke standarde. Lendo je, također kazala da je ovo prvi put nakon više od 30 godina da je neko prepoznao značaj i važnost adekvatnog držanja bibliotečke građe u odjeljenjima, te da je besplatno dao na korištenje prostore Javnoj ustanovi. „Nadamo se da će ova Općina biti za primjer i drugim lokalnim zajednicama u pružanju podrške JU Biblioteka Sarajeva“, poručila je direktorica Merima Lendo.

U pozajmnom odjeljenju u ulici Paromlinska br. 35 u slobodnom pristupu bit će dostupna bibliotečka građa dječije književnosti i obavezne lektire za osnovne i srednje škole, zatim popularna djela domaće i svjetske književnosti, kao i beletristika i stručna literature, uglavnom iz oblasti društvenih nauka.

Svečano otvaranje adaptiranih prostorija biblioteke u Paromlinskoj br. 35 planirano je sredinom decembra ove godine.

Izvor: Općina Novo Sarajevo