Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Predstavnici Biblioteke “Goce Delčev” iz Štipa u posjeti Biblioteci Sarajeva

Biblioteka Sarajeva bila je domaćin predstavnicima Nacionalne ustanove – Univerzitetske biblioteke “Goce Delčev” iz Štipa, Makedonija, povodom međunarodnog stručnog sastanka. Kolege bibliotekari iz Makedonije, Jovana Rilak, Dragan Gjorgiev i Todor Djidrov, imali su priliku posjetiti nekoliko pozajmnih odjeljenja Biblioteke Sarajeva te upoznati se s njenom bogatom zbirkom knjiga, časopisa i drugih publikacija.

 

U sklopu posjete, kolege iz Makedonije su upriličile prezentaciju svoje ustanove u Multimedijalnom centru Mak i predstavili svoje projekte i aktivnosti te razgovarali o načinima na koje biblioteke mogu unaprijediti svoje usluge i privući nove članove.

 

Ovaj međunarodni stručni sastanak bio je i prilika za razmjenu iskustava i znanja o važnim pitanjima informacijske djelatnosti, ali i za razgovor o različitim aspektima bibliotečkog rada. Sudionici su, pored brojnih tema, razgovarali o upravljanju zbirkama, digitalizaciji, promociji knjiga i čitanja te uslugama koje biblioteke pružaju lokalnoj zajednici.

 

Jedna od tema sastanka bila je i način na koji biblioteke mogu unaprijediti svoje usluge kako bi se prilagodile promjenjivim potrebama korisnika, posebno u eri digitalne tehnologije. U tom smislu, sastanak je bio prilika za razmjenu ideja i najboljih praksi u ovoj važnoj oblasti.

 

Ovakvi i slični susreti svakako mogu biti od velike koristi za razmjenu znanja i ideja među različitim kulturama i narodima, kao i za unapređenje rada biblioteka koje su važne institucije u svakom društvu, kako u kulturnoj tako i u akademskoj zajednici.