Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sedmica međunarodnog obrazovanja

Obilježili smo sedmicu međunarodnog obrazovanja u Američkom kutku Sarajevo!

 

Organizovali smo dva događaja namijenjena srednjoškolcima i budućim studentima. Prvom događaju, organizovanom u saradnji sa Education USA u Bosni i Hercegovini, prisustvovali su učenici i učenice Treće gimnazije Sarajevo. Savjetnica za obrazovanje održala im je prezentaciju o društvenim mrežama i razgovarala s njima o međunarodnom studiju. Na koji način odabrati koledž, kako provjeriti mogućnosti stipendiranja, kako izabrati studijsku grupu koja nas interesuje, šta navesti u aplikaciji koju kreiramo. Na ova i mnoga druga pitanja, savjetnica je odgovorila detaljno i ohrabrila ih da istraju u ostvarivanju svojih želja i snova.

 

Drugi događaj organizovali smo u saradnji sa našim partnerima iz American Councils for International Education Bosnia and Herzegovina. Učenici i učenice YES programa, koji su putem razmjene stigli u Bosnu i Hercegovinu kako bi ovdje proveli jednu školsku godinu, pripremili su prezentacije i razgovarali sa svojim vršnjacima iz nekoliko sarajevskih srednjih škola.

« of 8 »

Davali su svoje lične osvrte komparirajući obrazovanje u Americi i ovdje, razgovarali smo o stereotipima koji se najviše vežu za obje kulture. S kojim izazovima su se susreli u našem obrazovnom sistemu i zašto su se zapravo odlučili na ovaj korak razmjene. Zaključili smo da je jako važno upoznavati druge kulture, putovati, proširivati svoje vidike i bogatiti se za iskustva. Sve to skupa doprinosi i našem ličnom napretku i napretku jednog društva kao i čovječanstva u cjelini. Nadamo se da će njihove priče biti veliki motiv i ohrabrenje našim srednjošklcima u njihovoj potrazi za obrazovanjem.

 

Sedmica međunarodnog obrazovanja, predstavlja mogućnost da se ukaže na prednosti koje pruža međunarodno obrazovanje i akademske razmjene širom svijeta. Polazi se od ideje međusobnog razumijevanja i proširivanja svjetonazora. Ako znamo da postoji svijet koji je izvan našega, da postoje druge ideje, druge stvari koje možemo vidjeti, istražiti, druge mogućnosti… to nam pomaže da razmišljamo šire i bolje.