Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sedmica u odjeljenju Američki kutak Sarajevo

U našem odjeljenju Američki kutak Sarajevo, u periodu od 13. do 17. juna 2022. godine. organizovane su posjete, radionica i predavanje. Posjetili su naš učenici šestih razreda Osnovne škole „Safvet beg Bašagić“ i srednjoškolci iz „Gimnazije Obala“.

Upoznali smo ih sa radom JU Biblioteke Sarajeva i odjeljenjem Američki kutak. Razgovarali smo o mogućnostima koje im ovo odjeljenje pruža, načinima na koje mogu postati naši članovi/ice i koristiti naše resurse za učenje, rad ili zabavu. Kako su ovim posjetama završili ovu školsku godinu pozvali smo ih da se druže s nama tokom raspusta.

* * *

Održane su i radionice OFF Škole filma koju Američki kutak Sarajevo ove godine organizuje u saradnji sa Omladinskim filmskim festivalom. Uvodna predavanja održana su putem online aplikacija a sve radionice će biti realizirane u prostorijama Kutka. Polaznici/e škole filma su održali PITCH prezentovanje svojih filmskih priča koje su radili na temu mentalnog zdravlja. Uz pomoć mentora i ostalih polaznika- razvijali su i oblikovali svoje ideje za kratkometražne filmove poboljšavajući originalnost i tematsku snagu priče, uvijek imajući na umu izvodljivost u smislu produkcije.

U sklopu dvomjesečnih predavanja, rada na terenu, iskazivanja svoje kreativnosti, polaznici OFF Škole filma imat će priliku učiti o filmskoj industriji, novim medijima, produkciji ali i i svim bitnim segmentima proizvodnje audio-vizuelnog sadržaja. Predavači radionica OFF Škole filma su istaknuti regionalni filmski autori, producenti i snimatelji.

* * *

U Američkom kutku održano je i predavanje profesorice Melani Cammett sa Harvard Univerziteta na temu tolerancije, ali i pomirenja, te važnosti oba koncepta za post-konfliktna društva. Profesorica Cammett je u posjeti Bosni i Hercegovini u sklopu istraživanja koje sprovodi za svoju knjigu TOLERATION. U narednom periodu planira provesti istraživanje koje se fokusira na društva koja su doživjela „etno-religijsko“ nasilje. Njenu biografiju možete pročitati ovdje.

Predavanju su prisustvovali univerzitetski profesori/ce i mladi a priliku da slušaju ovo predavanje putem Zoom aplikacije imali su i svi zainteresovani sa prostora BiH.

 

« of 5 »