Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sporazum o saradnji JU Biblioteka Sarajeva i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja

Dana 22.12.2021. godine upriličeno je potpisivanje Sporazuma o saradnji KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja sa JU Biblioteka Sarajeva. Tom prilikom su ove dvije ustanove izrazile spremnost za saradnju na realizaciji Programa Svijet knjige. Sporazum su potpisali direktorica JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo i direktor Doma za djecu Tarik Smailbegović.

Poštujući mjere opreza zbog epidemije Covid-19 ovom događaju je prisustvovala manja grupa djece bez roditeljskog staranja, koji su mogli uživati u razgovoru sa književnicom Elmirom Mekić, kandidatkinjom za prestižnu svjetsku Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, autoricom književnih djela za djecu (Kamen, Kaldrma, Horozgrad i Psi sa raskrsnice), u pratnji njenog kolege Sabita Agića, koji je pjesmom i igrom razveselio djecu.

Cilj Programa “Svijet knjige” je jačanje ličnih potencijala djece kroz redovne i posebne programe Biblioteke i Doma. Ove dvije ustanove na obostrano zadovoljstvo uspostavljaju most saradnje na promociji čitalačke kulture, igre i kreativnog stvaralaštva. Djeca će imati prilike upoznati se i sa autoritetima pisane riječi, kulturnim radnicima, motivacionim govornicima, uspješnim ljudima. Dogovoreno je također da JU Biblioteka Sarajeva dodjeli jedan broj besplatnih članskih karata za ovu djecu. Prisutni su na kraju konstatovali da je ovo možda i najljepši poklon za Novu godinu djeci ovog Doma.