Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Svečano otvorene nove prostorije pozajmnog odjeljenja u Paromlinskoj 35

Nakon što su u četvrtak, 8. decembra 2022. godine, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo potpisali Ugovor o zakupu poslovnih prostorija za potrebe Biblioteke, bez plaćanja zakupnine prostora za obavljanje bibliotečke djelatnosti, danas je i zvanično otvoreno pozajmno odjeljenje u općini Novo Sarajevo, a na novoj lokaciji i u novom, adaptiranom prostoru u ul. Paromlinska 35.

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni gosti i korisnici bibliotečkih usluga, a prisutnima su se obratili Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, dr. Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo i Merima Lendo, direktorica JU Biblioteka Sarajeva.

Kao Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo posebno mi je zadovoljstvo i čast prisustvovati današnjem skupu i pozdraviti napredak u razvoju i radu naše kulturne ustanove „Biblioteke Sarajeva“ koja je decenijama u službi popularizacije knjige i širenja lijepe riječi i znanja. Otvaranjem ovih novih, adaptiranih prostorija građanke i građani općine Novo Sarajevo, ali i Kantona uopće, dobili su još jedan koristan i ugodan ambijent koji će im, vjerujem, ponuditi bogat kulturno-zabavni i edukativni sadržaj. Prema mojim informacijama, pozajmno odjeljenje Biblioteke, koje se nalazilo stotinjak metara dalje od ovoga (ul. Paromlinska 44), moglo se pohvaliti velikim brojem korisnika – iako su uvjeti u kojem se nalazilo jedva zadovoljavali i minimum standarda za obavljanje bibliotečko-informacijske djelatnosti. Nemam razloga sumnjati da će se trend upisa u Biblioteku i korištenja svih bibliotečkih usluga i nastaviti; naprotiv, uvjeren sam da će se u ovim novim, ljepšim okolnostima i značajno poboljšati – rekao je u svom obraćanju ministar Avdić.

 

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je kako je od samog početka upoznat sa teškim uslovima u kojima se nalazilo pozajmno odjeljenje Biblioteke u ulici Paromlinska 44 i da su postojeći prostori bili neuslovni za držanje bibliotečke građe, te je iskazana potreba da se iznađe neki novi prostor adekvatniji za rad uposlenika i čuvanje knjiga.

Prostor koji smo pronašli za pozajmno odjeljenje morali smo renovirati kako bi bio reprezentativan i adekvatan za smještanje bibliotečke građe i za te namjene Općina je izdvojila oko 30.000 KM. Uz pomoć Općinskog vijeća, koje je usvojilo Odluku o davanju u zakup općinskog poslovnog prostora na korištenje ovoj Javnoj ustanovi, uspjeli smo obezbijediti da Biblioteka prostor koristi besplatno, odnosno da samo budu zaduženi za plaćanje režijskih troškova, istakao je načelnik Tanović, te dodao da je ove godine Općina Novo Sarajevo podržala rad Biblioteka Sarajevo i na način da je obezbijedila sredstva za besplatne članarine u pozajmnim odjeljenima na području ove lokalne zajednice za ukupno 666 korisnika.

Direktorica JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo iskazala je zadovoljstvo zbog svih korisnika koji će od danas imati priliku koristiti jedno novoopremljeno i renovirano odjeljenje koje zadovoljava bibliotečke standarde. Lendo je također kazala da je ovo prvi put nakon više od 30 godina da je neko prepoznao značaj i važnost adekvatnog držanja bibliotečke građe u bibliotečkim pozajmnim odjeljenjima, te da je besplatno dao na korištenje prostore Javnoj ustanovi. Direktorica JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo zahvalila je Općini Novo Sarajevo i resornom ministarstvu na podršci kada je u pitanju rad ove ustanove, te i zvanično i proglasila otvorenim novo pozajmno odjeljenje.

 

Nadamo se da će Općina Novo Sarajevo biti primjer i drugim lokalnim zajednicama u pružanju podrške JU Biblioteka Sarajeva“. Vjerujemo da će ovo mjesto koje smo danas otvorili biti mjesto okupljanja svih koji znaju cijeniti knjige, pisanu riječ, i kojima je potraga za jedinom vrijednošću – znanjem – životna paradigma poručila je direktorica Lendo.

Nakraju, koristimo priliku da se svima zahvalimo na odzivu da danas zajedno otvorimo naše pozajmno odjeljenje. Bilo nam je posebno zadovoljstvo i čast ugostiti vas u ugodnom ambijentu Biblioteke u nadi da ćemo i ubuduće uživati u ovoj “maloj kući znanja”, tragati za novim spoznajama i korisno provoditi vrijeme uz vrijedna i lijepa djela domaće i svjetske književnosti. Mi ćemo se i dalje zalagati da obezbijedimo neophodne preduvjete za profesionalan rad bibliotekara, doprinositi izgradnji depolitizirane i efikasne ustanove sposobne da pruži kvalitetne i pravovremene bibliotečke usluge građanima Kantona Sarajevo, ali i informirati, educirati, poticati i podržavati kulturno-obrazovni razvoj naše zajednice omogućivši i braneći pravo na čitanje i slobodan pristup informacijama i znanju.