Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uknjižene: Žene o knjigama – žene u knjigama

U organizaciji Odbora za spisateljice, P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini Vas srdačno poziva na tribinu UknjiŽene: Žene o knjigama – žene u knjigama.

Tribina UknjiŽene je projekat promocije knjiga savremenih književnica, kojim Odbor za spisateljice P.E.N. Centra u BiH želi skrenuti pažnju na niz iznimno bitnih pitanja: Koje to priče savremenih književnica oblikuju našu stvarnost i društvo u ovom trenutku? O čemu pišu naše savremenice? Da li neke bitne priče ostaju zanemarene? Koliki je utjecaj na sadašnje društvo i kako se konkretno može povećati zastupljenost i vidljivost književnica u bh/regionalnom javnom prostoru?

Tema tribine je “Žene o knjigama – žene u knjigama”, a posvećena je ženskim likovima u domaćoj književnosti. Čitanjem iz svojih aktuelnih knjiga i kroz razgovor o svojim ženskim likovima, književnice će istražiti mogućnosti emancipatornog djelovanja i dokidanja stereotipnog prikazivanja žena kao pasivnih paćenica ili demonskih femme fatale.

Poštovanu publiku i medije pozivamo da nam se pridruže u petak, 17. decembra u 17 sati, u Multimedijalnom centru “Mak”, u razgovoru za koji se nadamo da će biti prvi od mnogih u okviru tribine UknjiŽene. U razgovoru će učestvovati književnice Bjanka Alajbegović, Lamija Begagić, Dijala Hasanbegović i Nina Tikveša; te književne kritičarke/moderatorice Nikolina Todorović i Lamija Milišić. Na početku razgovora publici će se obratiti voditeljica Odbora za spisateljice, Lejla Kalamujić.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, događaj će biti održan uz pridržavanje svih aktuelnih mjera Kriznih štabova. Napominjemo da je broj mjesta ograničen, te molimo sve prisutne da nose zaštitne maske.

Tribina UknjiŽene održava se u saradnji sa JU Biblioteka Sarajeva i uz finansijsku podršku Fondacije za izdavaštvo.