Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Interaktivna radionica za srednjoškolce sa Lauren Walsh

U petak 20.05.2022. naše odjeljenje Američki kutak bilo je domaćin trosatne, interaktivne radionice Medijske pismenosti za srednjoškolce sa Lauren Walsh. Ova radionica je inicirana i finansirana kroz Speaker Program Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Učesnici radionice bili su učenici i učenice srednje Elektrotehničke škole Sarajevo u pratnji bibliotekarke Mirele Kupus-Jašar. Ovom prilikom se zahvaljujemo na saradnji.

Predavačica Lauren Walsh stručnjakinja je za fotografiju sukoba, profesorica je i spisateljica. Predaje na The New School i Univerzitetu New York, gdje je direktorica Laboratorije za foto novinarstvo Gallatin. Ona je također direktorica Lost Rolls America, nacionalnog javnog arhiva fotografije i sjećanja. Njena najnovija knjiga, Conversations on Conflict Photography (2019), istražuje vrijednost dokumentiranja rata i humanitarne krize u savremenom vremenu. Trenutno je korežiserka Biografija fotografije, dokumentarnog filma o dvije kultne slike sukoba, uključujući i jednu snimljenu u Bosni, a doktorirala je na Univerzitetu Kolumbija. Kontinuirano vodi obrazovne inicijative za medijsku pismenost u SAD-u i inostranstvu.