Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Međunarodni dan pisaca u zatvoru 2022

U utorak, 15. novembra 2022. godine (Multimedijalni centar “Mak”), P.E.N. Centar u BiH obilježio je Međunarodni dan pisaca u zatvoru

Učesnici skupa bili su: Bisera Alikadić, Ferida Duraković, Asmir Kujović, Andrea Lešić, Vahidin Preljević, Marko Vešović i drugi/e članovi/ce udruženja. 

Ovim povodom je upriličeno čitanje u znak solidarnosti s piscima/spisateljicama i novinarima/kama koji/e se širom svijeta suočavaju s progonom zbog svoga rada i angažmana.

Svake godine, Međunarodni PEN posebno izdvaja nekoliko slučajeva progonjenih pisaca/spisateljica – bilo da su oni/e u zatvoru, suočeni/e s progonom ili na neki drugi način ugroženi/e – koji su indikativni za vrstu prijetnji i napada s kojima se suočavaju pisci i novinari širom svijeta. Ove godine, Međunarodni PEN ističe sljedeće slučajeve: José Rubén Zamora Marroquín (Gvatemala), Narges Mohammadi (Iran), Server Mustafayev (Ukrajina) i Tsitsi Dangarembga (Zimbabve).

Orhan Pamuk je jednom rekao: „Kada drugi pisac u drugoj kući nije slobodan, nijedan pisac nije slobodan“. Zato se od 1981. godine, uz Dan pisaca u zatvoru, zalažemo za pisce koji su žestoki branioci slobode govora i za to plaćaju najveću cijenu. Danas promovišemo kampanje i podstičemo akciju za 4 nevjerovatna uma, čiji je rad promijenio živote mnogih širom svijeta. Oslobodimo ih. – Ma Thida, predsjednica Komiteta za pisce u zatvoru Međunarodnog PEN-a