Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Promocija knjige “U ogledalu – uspomena. Gradovi i lica” autorice Jasne Šamić

10. maja 2024. u “Maku” je održana promocija knjige Jasne Šamić: “U ogledalu – uspomena. Gradovi i lica”. Na promociji su govorili Mile Babić, Nenad Filipović, Dragan Stojković, Dušan Janić i Jasna Šamić.

Jasna Šamić je bosanskohercegovački pisac, orijentalist i prevodilac. Objavila je mnoštvo djela na francuskome (više od devetnaest) i mnoštvo djela na bosanskome (više od trideset dva), mnogo prijevoda na francuski jezik i mnogo prijevoda na bosanski i na hrvatskosrpski jezik, režirala je mnoge predstave i priredila dvije pjesničke antologije, bila je član redakcije mnogih časopisa, dobila je mnoge domaće i međunarodne nagrade.

Bila je izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za orijentalistiku, a otkaz bez obrazloženja uručen joj je 1992. Surađivala je u mnogim međunarodnim projektima. Završila je studij turskoga jezika i književnosti, arapskoga jezika i književnosti, s perzijskim kao trećim jezikom. Osim s francuskoga, prevodila je i s engleskoga i s talijanskoga, kao i s orijentalnih jezika. Osobito se bavi sufizmom i sufijskom književnošću, derviškim redovima i osmanskom književnošću, ali i modernom turskom književnošću.