Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Radionice “Medijske pismenosti” u Američkom kutku Biblioteke Sarajeva

U srijedu i četvrtak 23. i 24. marta u Američkom kutku Sarajevo održane su prve radionice u serijalu radionica Medijske pismenosti koje smo planirali realizirati u narednom periodu.

Sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih kompetencija smatraju se ključnim u 21. stoljeću a obuhvaćene su pojmom medijske pismenosti.

O Intervjuu, kao putu do informacije, naučne studije i posla razgovarali smo sa studentima/cama drugog ciklusa sociologije Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i sa studenticama prvog ciklusa odsjeka za Komparativnu književnost i informacijske znanosti Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Koje su to osnovne razlike između novinskog intervjua i naučnog rada, šta su to narativi, kako raditi intervju a kako ga iščitavati, šta je to autorizacija, samo su neke od tema kojim smo se bavili. Na praktičnim primjerima komparirali smo aktuelne intervjue objavljene u bosanskohercegovačkim medijima.

Studenti i studentice usvojili su znanja koja će im pomoći u daljnjem naučno-istraživačkom radu

Voditeljica radionice bila je sociologinja, novinarka i književnica Saida Mustajbegovic s dvodecenijskim iskustvom naučnog rada i rada u medijima.

#AmericanCornerSarajevo #AmericanCornersinBiH #MediaLiteracy #Medijskapismenost