Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Radionice medijske pismenosti u Američkom kutku Biblioteke Sarajeva

Do sada su u održane tri radionice medijske pismenosti u serijalu radionica Medijska pismenost u biblioteci, u zajedničkoj organizaciji organizaciji Američkog kutka Sarajevo i Mediacentra Sarajevo.

Prva radionica u obliku webinara, bila je namijenjena bibliotekarima/kama i edukatorima/kama. Na webinaru, koji je održan u utorak 30. novembra, učestvovalo je preko trideset bibliotekara, nastavnika i ostalih učesnika u obrazovnom procesu mladih. Iskusne edukatorice, Veronika Batelková (Češka Republika) i magistrica komparativne književnosti i bibliotekarstva Saliha Kaliman, predstavile su alate koji se mogu koristiti u bibliotekama, školama i ostalim edukacijskim ustanovama za unapređenje medijske pismenosti kod mladih.

Medijska pismenost je pismenost 21. stoljeća a biblioteke i škole su mjesta koja, između ostalog, mogu da ponude i ovu vrstu edukacije. Prezentirani su im alati poput „Teatra sjena“ i „Stop motion animacije“ koji se mogu koristiti u svrhu medijske edukacije na jedan interesantan način, spajajući koncepte Marekspace radionica, reciklaže postojećih resursa, kreiranja različitih medijskih sadržaja a voditeljica Američkog kutka Sarajevo Amra Mutapčić-Čengić sa njima je podijelila Sample sa koracima koji će im pomoći u planiranju i uspješnoj realizaciji programskih aktivnosti. Ovi alati imaju široku primjenu u obrazovnom procesu.  Edukatorima će pomoći u kreativnijem pristupu edukaciji a bibliotekarima će olakšati ispunjavanju zahtjeva koje biblioteke imaju u savremenom okruženju.

Ostale radionice, koje su održane u prostorijama Američkog kutka Sarajevo, bile su namijenjene mladima. Prva radionica pod nazivom „Pojam medija i medijske pismenosti“ održana je u srijedu 1.decembra.

Sjajne edukatorice Anela Hakalović i Jasna Kovo upoznale su mlade sa pojmom medijske pismenosti, razgovarale s njima o tome kako bolje razumjeti medije i medijsko okruženje. Učesnici radionice učili su, prepoznavali i primjećivali razliku između medija i medijskog sadržaja. Zajednički smo, na primjerima različitih medija- književnosti, videa, fotografije i teksta, prepoznavali i učili razlike između mišljenja i činjenice i različitih interpretacija. Učesnici ove radionice bili su učenici Druge gimnazije Sarajevo. Jasna kovo magistrica je Književnosti naroda BiH i b/h/s jezika te djeluje i istražuje u oblasti kulture i kulturnih i medijskih politika. Anela Hakanović programska je koordinatorica Muzeja/Galerije 11/07/95 u Sarajevu te administratorica popularne stranice Bajkologija.

Narednog dana 2. decembra održana je radionica koja se sastojala iz dva modula.

Prvi modul „Medijsko okruženje u BiH- mediji i različitosti“ vodila je iskusna novinarka, urednica i producentica Marija Arnautović. Naučili smo kakve medije imamo u BiH, koliko ih je i kako su regulirani. Kako to mediji zapravo oblikuju naše razumijevanje drugačijeg te kako pogrešno izvještavanje o drugačijem utječe na formiranje negativnih stavova o manjinskim zajednicama. Da li se mediji u nemilosrdnoj „borbi za klik“ pridržavaju kodeksa i postulata novinarstva?

Kodeks za štampu i online medije BiH predviđa da će novinari „dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja”, te da “novinari moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje.”  Analizirali smo daju li mediji „sve od sebe“? Učesnici su naučili kako detektovati kršenje ovih postulata i kako kritički pristupati pročitanom- uzevši u obzir načine na koje se informacija i vijest plasiraju.

Voditelj drugog modula „Verifikacija informacija na internetu“ bio je Emir Zulejhić, urednik portala Raskrinkavanje. Naučio je učesnike kako pristupati informacijama na internetu, šta su to  fake news i kako im se oduprijeti. Koji su to koraci u provjeravanju informacija i koja je naša odgovornost pri dijeljenju lažnog sadržaja na društvenim mrežama. Podijelio je s njima praktične savjete kako provjeriti informacije i  predstavio im  platforme za fact-checking.

Učesnici radionica, srednjoškolci iz Sarajeva, usvojili su nova znanja i aktivno se uključili iznoseći svoje stavove. Svjesni su koliko je bitna medijska pismenost, naročito ako uzmemo u obzir posljednja istraživanja koja govore da prosječan srednjoškolac uz medije provede u prosjeku između 10 do 12 sati svakoga dana!

Naredna radionica sa fotografkinjom Imranom Kapetanović „Fotografija kao medij: Nauči kako fotografirati mobitelom kao profesionalni/a fotograf/fotografkinja!“ održat će se u UTORAK, 7.12.2021. 10:00 – 12:30h prostorijama Američkog kutka Sarajevo, Radićeva 7. Na radionicu se mogu prijaviti mladi 15-25 putem sljedećeg linka:

https://docs.google.com/forms/d/1N3a6nm15jMCVnwbY9peNgaQcKje13ssosEo-IRs7_cQ/edit

Fotogalerije održanih aktivnosti možete pronaći na društvenim mrežama Kutka Facebook i Instagram kao i informacije o aktivnostima koje planiramo u narednom periodu. Na vrijeme saznajte šta vam sve pripremamo i pridružite nam se!

Sve programske aktivnosti Američkog kutka Sarajevo, kao i učlanjenje u biblioteku Kutka – potpuno su besplatni i finansiraju se iz Transfera Američke ambasade u Sarajevu.