Skip to content Skip to footer

Orhan Pamuk: Noći kuge

 

Noći kuge / Orhan Pamuk
Vrsta građe – roman ; odrasli, opća (lijepa književnost)

“Noći kuge” u fondovima Biblioteke Sarajeva

 

Kada je u proljeće 1901. godine na otoku Minger, dvadeset devetom vilajetu Osmanskog Carstva, izbila epidemija kuge, sultan Abdulhamid prvo šalje glavnog sanitarnog inspektora, hemičara Bonkowski-pašu, a potom mladog i uspješnog doktora Nurija, da zaustave epidemiju. Neposredno prije toga, padišah je mladog doktora oženio sultanijom Pakizom, kćerkom svog starijeg brata Murata V, kojega je držao zatočenog na dvoru, tako da i ona sa svojim suprugom kreće na to putovanje. Na otoku su mladi i nacionalno osviješteni osmanski oficir kulaga Kamil i djevojka s otoka, njegova voljena Zejneb, te valija Sami-paša i njegova lijepa ljubavnica Marika.

Roman Noći kuge priča je o ljubavi i borbi ljudi posvećenih provođenju epidemioloških mjera, s kugom, običajima i tradicijom na otoku, i u konačnici – njihovoj međusobnoj borbi u nastojanju da prežive.

Ovaj uzbudljiv politički i ljubavni, ali i historijski roman, u kojem Pamuk na vješt način propituje epidemiju, karantin, državu i pojedinca, svojom tematikom dotiče se i našeg doba.

“Pamuk je jedinstven književnik koji je svoja najbolja djela napisao nakon Nobelove nagrade.”

The Independent

“Postao je jedan od bitnih i trajnih pisaca koje i Istok i Zapad mogu sa zahvalnošću smatrati svojima… Orhan Pamuk je veliki romanopisac.”

The New York Times