Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dani Kantona Sarajevo – Sarajevo: riječju i slikom

U okviru manifestacije “Dani Kantona Sarajevo” u Multimedijalnom centru Mak (Alipašina 6a) je od 2. do 9. maja 2022. godine upriličena izložba pod nazivom “Sarajevo: riječju i slikom” (priredio: Narcis Saračević)  .

U koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvijek i nehotice pomislite isto. To je grad, grad koji dotrajava i umire i u isto vrijeme se rađa i preobražava. Danas, grad naših najljepših težnji i napora i najsmjelijih želja i nada. (Ivo Andrić)

Izložbeni panoi podijeljeni su u nekoliko tematskih cjelina i sadrže reprodukcije fotografija na kojima su predstavljene stare razglednice, ljudi, ulice, zgrade i trgovi starog Sarajeva ali i značajniji historijski događaji. Korištene fotografije dio su “Digitalnog arhiva muzejske kolekcije razglednica grada Sarajeva” iz Historijskog arhiva Sarajevo i bivšeg Instituta za istraživanje Balkana u Sarajevu (autorica: Amela Đelilović-Malešević, 2003); izložbe “Sarajevo na starim fotografijama. Izložba fotografija iz starih porodičnih albuma Sarajlija” (organizatori: Vaska Sotirov-Đukić i Neda Ćukac, 2005), kao i radova poznatih fotografa: Yorck Maecke i Agostino Pacciani.

Izložba je ujedno i uvertira u Dan Biblioteke Sarajeva koja će u ponedjeljak, 9. maja u 14.00 sati (Multimedijalni centar Mak, Alipašina 6a), uz prigodan program obilježiti 75. godišnjicu rada.